Stare powiedzenie o winnicach, że im gorsza gleba, tym lepsze wino, wynika z tego, iż winorośl potrzebuje dobrze przepuszczalnej ziemi. Ziemia musi być piaszczysto-glinista, zawierający żwir. Pochłania ciepło, które przyspiesza dojrzewanie.


Winorośl nadają doskonale pod uprawę, kiedy jest większe nasłonecznienie i dobry drenaż wody w głębie na stromych górskich zboczach. Dzięki urozmaiconej rzeżbie terenu powstają mikroklimaty, różniące się od ogólnego klimatu panującego na danym obszarze.

Gdy po ziemie krzewy zaczynają wydzielać soki, rozpoczyna się wiosenny wzrost. Pojawiają się pączki, a po ośmiu tygodniach rozwijają się liście i kwiaty. Winorośl przecina się najczęściej dwa razu w roku. Wszystkie zapylone kwiaty dają owoce, które zmieniają kolor w miarę dojrzewania. Zbiory odbywają się jesienią.

Wyznaczenie terminu zbioru winogron jest dla platerów decyzją bardzo trudną. W dojrzewających owocach poziom kwasowości obniża się wzrasta zaś cukru, barwnika i garbników. Białe wino wytwarza się z białych lub czerwonych winogron, a czerwone tylko z czerwonych. Po wytrąceniu osadu, gdy zlany sok jest czysty, następuje fermentacja. Proces ten jest dłuższy niż w przypadku czerwonego wina, ale temperatura i czas są różne w zależności od rodzaju produkowanego wina. Dwutlenek siarki jest dodany do większości sprzedawanych win, aby powstrzymać utlenianie i rozwój niepożądanych bakterii.

Fermentacja odbywa się albo w nierdzewnych kadziach, albo w dębowych beczkach a podczas butelkowania ważne jest ograniczenie dostępu powietrza i wzburzanie wina, szczególnie szlachetnego.



strona główna >>>

Copyright © 2005 Dominik Wysokiński



Forum WSR // Strony sluchaczy WSR - powrot // WSR // IMiNS // Szkoła dziennikarska // Szkola i Kursy Wizazu