PINOT NOIR
Z tego rodzaju winogron wytwarza się czerwone burgundy. Szczep Pinot Noir )'est bardzo wrażliwy na warunki klimatyczne, nie daje też zbyt obfitych plonów, co sprawia, że jego uprawa jest trudna, a zatem droga. Rzadko jest składnikiem mieszanek, wytwarza się z niego czerwone wina o dość bladej barwie, słabej lub średniej mocy, z wyczuwalnym aromatem truskawek bądź malin. Mimo iż najlepszej jakości wina Pinot Noir pochodzą z Burgundii, inne regiony, np. Nowa Zelandia i Oregon w USA, również zaczynają odnotowywać pewne sukcesy.

RlESUNG
Ta klasyczna odmiana niemiecka daje na całym świecie wyśmienite białe wina, od bardzo wytrawnych po bardzo słodkie. Są one lekkie, mają mała zawartość alkoholu, jednak odznaczają się bogatym bukietem i długowiecznością, a wysoka kwasowość równoważy głębię Owoce powinny wina. Doskonałe bardzo wolno dojrzewać słodkie wina wytwarza się z winogron Riesling poddanych działaniu szlachetnej pleśni.

SAUVIGNON BLANC
Z tef odmiany najczęściej produkuje się bardzo wytrawne, świeże wina białe, które najlepiej smakują, gdy są młode. Ich intensywny smak oraz aromat przypominający zieloną [ trawę i agrest sprawiają, że łatwo je rozpoznać. Najbardziej znane wina Sauvignon Blanc to Sancerre i Pouilly Fume z rejonu Loary, ale doskonałe trunki produkuje się również w Nowej Zelandii. Odmianę winorośli zwykle podaje się na etykiecie.

SEMILLON
Z tego szczepu otrzymuje się wina białe, od wytrawnych po bardzo słodkie. Najlepsze pochodzą z Australii i Bordeaux. Często jest skladnikiem mieszanek, zwykle z Sauvignon Blanc, a także Chardonnay. Wina wytrawne i mieszane są najlepsze młode jakość zaś wielu win słodszych poprawia się z wiekiem. Semillon osiąga szczyt doskonałości dzięki szlachetnej pleśni, co wykorzystuje się w produkcji win deserowych.



strona główna >>>

Copyright © 2005 Dominik Wysokiński



Forum WSR // Strony sluchaczy WSR - powrot // WSR // IMiNS // Szkoła dziennikarska // Szkola i Kursy Wizazu