degustacja
Degustacja powinna się odbywać w miejscu dobrze oświetlonym i wolnym od zapachów. Oceniaj wino kolejno wzrokiem, węchem i smakując je.

• Próbując rożne rodzaje wina, po każdym z nich przeplucz usta wodą.

• Nie jedz nic przed degustacją ani podczas niej.

• Nie perfumuj się przed degustacja.


barwa wina
Odcień, intensywność i nasycenie barwy, może świadczyć o użytych odmianach winogron, stopniu dojrzałości i wieku wina. Ważna jest również klarowność: młode wino jest bardziej przejrzyste niż stare. Zmętnienie może pochodzić od osadu, ale bywa leż wada. Wino najlepiej oceniać w dziennym świetle, gdyż sztuczne oświetlenie może zmianiać postrzeganie barwy.

lepkość
Ta cecha uwidacznia się w smużkach spływających po ściance po poruszeniu kieliszkiem. Wyraźne smużki świadczą o tym, że wino ma dużą zawartość alkoholu lub cukru, bądź obu tych składników.

ocena aromatu
Aromat wina może dużo mówić o stanie i charakterze trunku. Aby ocenić bukiet wina. zakląć kieliszkiem i zaciągnij się aromatem wina: pierwsze wrażenia są najważniejsze. Czy pachnie świeżo? Jak iniensywny jest aromat? Czy zapach coś ci przypomina?


smaki i aromaty wina
Wiele na pozór nieprawdopodobnych opisów aromatu lub smaku wina ma naukowe podstawy; identyczne związki chemiczne znajdują się w winach i produktach, z którymi są porównywane. Nie martw się, Jeżeli te skojarzenia nie nasuwają się same: mają być tylko pomocą w określaniu doznań i zwiększyć przyjemność picia wina. Wśród innych często wymienianych skojarzeń są: benzyna i dojrzały Riesling, kawa i dojrzały szampan, aromaty korzenne i czerwone wina dojrzewające w dębowych beczkach, czarne porzeczko Cabernet Sauvignon.





strona główna >>>

Copyright © 2005 Dominik Wysokiński



Forum WSR // Strony sluchaczy WSR - powrot // WSR // IMiNS // Szkoła dziennikarska // Szkola i Kursy Wizazu