Francja
Mimo iż pod względem wielkości produkcji Francja zajmuje drugie miejsce po Włoszech, jej wina są najlepsze na świecie. Każdy z regionów ma własną specyfikę (m.i. Bordeaux, Burgundia, Alzacja), dzięki uprawianym szczepom, lokalnej kulturze warunkom klimatycznym, a znak AOC gwarantuje wysoką jakość wina. Najbardziej znane: Chablis, Sancerre (Białe), Chateauneauf Du Pape, Chateau Latour (czerwone).

Włochy
Największy producent wina na świecie. Obejmuje wiele regionów winiarskich z których każdy uprawia inne odmiany. Wytwarza się tu kilka rodzajów win szlachetnych, ale większość to trunki średniej klasy, podane do lokalnych potraw. Butelki i etykiety są tutaj bardziej wyszukiwane niż gdzie indziej na świecie. Najbardziej znane: Gavi, Soave, Orvieto (białe), Chianti, Barolo, Amarone (czerwone).

Hiszpania
Hiszpania produkuje różnej jakości wina. Początki winiarstwa w tym kraju zapoczątkowały wina alkoholizowane np. słynne sherry. Rejon Rioi (wina czerwone i białe) oraz musujące wina Cava. Do najważniejszych szczepów uprawianych tu winorośli należą Tempranillo i Garnacha. Najbardziej znane: Albarino (Białe), Vega Sicilia (czerwone).

Chile i Angertyna
Warunki klimatyczne i trudne dostępne tereny wykluczaja uprawę winorośli na większą skale kontynentu. W Chile. Najlepsze wina otrzymuje się w centrum kraju, w okręgu Santiago, gdzie klimat i warunki glebowe doskonale nadają się do produkcji win stołowych. Argentyna pod względem ilości produkowanego wina znacznie wyprzedza Chile, jednak jego jakość jest niższa. Najbardziej znane z Chile: Santa Karolina, Carmen. Najbardziej znane z Argentyny: Trapcie, Alta Vista.

Republika Południowej Afryki
Produkcja win koncentruje się głównie na przylądku Dobrej nadziei, gdzie panuje klimat śródziemnomorski, a gleby są zróżnicowane. Wytwarza się wina stołowe, wina musujące porto i sherry. W ostatnim czasie w tym kraju znacznie poprawili jakość produkowanych gatunków: wina czerwone stały się delikatniejsze i bogatsze, a białe przypominające w smaku owoce. Najbardziej znane: Kanonkop, Kumala.

Australia
W kraju tym uprawa winorośli długo nie była znana. Póżno też rozwinęło się. Jednakże obecnie wytwarza się tutaj jedne z najlepszych win na świecie. Ostatnio wprowadzone zmiany przekształciły winiarstwo w bardziej nowoczesny przemysł. Największym winnym zagłębiem jest Australia Południowa, swój udział mają też stany Nowa Południowa Walia, Wiktoria, Australia Zachodnia. Stale przebywa nowych winnic. Obecnie nie istnieje żaden oficjalny system klasyfikacyjny. Najbardziej znane: Lindemans, Penfolds, Rosemont.

USA
Od lat 60. jakość win z Ameryki Północnej znacznie się poprawiła. Produkuje się je na całym kontynencie, ze szczepów rodzimych rodzimych i egzotycznych. Najważniejszym regionem jest Kalifornia. Wytwarza się 95 procent wina w skali kraju. W ty rejonie duże znaczenie ma klimat. Lepsze wina otrzymuje się na terenach przybrzeżnych, ochładzanych przez mgły i wiatr. Najważniejsze z nich to Napa Halley i Sodoma. Większość win kalifornijskich pochodzi z Central Halley, gdzie wytwarza się znaczne ilości przeciętnego, czerwonego wina. Najbardziej znane: Opus One, Mondavi, Beringer.



strona główna >>>

Copyright © 2005 Dominik Wysokiński



Forum WSR // Strony sluchaczy WSR - powrot // WSR // IMiNS // Szkoła dziennikarska // Szkola i Kursy Wizazu